maanantai 29. syyskuuta 2008

Vilnassa viimein

Youth Hostel Filaretain olohuoneessa nyt yöta kulutetaan. Kerron huomenna tästä paikasta ja Vilnasta enemmän, nyt eilisen päivän tapahtumiin.

Siis aamulla puoli kahdeksalta lähdin sielta Riian hostellista linja-autoasemalle. Sieltä bussilla Bauskaan ja pienen odottelun jalkeen toisella Rundalen palatsiin. Se on aika iso kesämökki. Muistaakseni Katariina Suuri sen nimittäin rakennutti ja lahjoitti jollekin suosikilleen, kreiville. Piirustukset teki sama insinööri joka suunnitteli Pietarin talvipalatsin. Nyt sitä kunnostetaan EU:n rahoilla kulttuurimuistomerkiksi. Enpähän ole viela isompaa kesämökkiä nahnyt. Kuvia laittaisin, mutta tässä koneessa ei ole kortinlukijaa ja jostain syystä kameran patterit ei latautuneetkaan seinässä, lieko jannitteessa vikaa. Rundalesta enemmän kun saan kuvat mukaan.

Sieltä palatsista lähdin bussilla takaisin Bauskaan ja kun sanoin kuskille To Bauska, matka maksoikin 1.40 latia, kun menomatka teki vain puolet siitä. Yritin kinata kuljettajan kanssa mutta ei siitä mitään tullut. Sitten jo paikallani istuessa ymmärsin: hän möi minulle kaksi matkaa eli kuuli sanomani Two Bauska. Sama muuten tapahtui edellisellä Riian reissulla juna-asemalla. Sanoin To Sigulda ja sain kaksi matkaa Siguldaan. SIIS sanokaa te hyvät ihmiset sitten joskus viisaampina vaikka: ONE ticket TO Lieksa.

No, Bauskassa piti käydä automaatilla ja kaupassa, söin jonkin sämpylän ja palasin taas Riikaan. Riiassa sitten kiireellä taas hakemaan hodari ja Vilnan bussiin. Ja se bussi tietysti ajoi uudestaan Bauskaan, mutta nyt vain sen läpi, kaukovuorot ei kai pysähdy siinä. Ja kun loppumatkasta alkoi vielä sataa kunnolla, päätin varata täältä huoneen aluksi vain kahdeksi yöksi. En kyllä jää tänne vain sadetta pitämään, sitä voi harrastaa Lieksassakin. Mutta huomiseksi on kuulemma luvannut taas kaunista.

Siis Vilnassa taas automaatin kautta kauppaan. Tosin oli jo paniikki iskeä silla automaatilla kun yritin nostaa 200 litia (täällä siis käytetään litejä ja latviassa lateja, luxemburgissa kait luteja ja panamassa pateja...). Automaatti otti tapahtuman vastaan mutta ei antanut seteleitä. Ja sama toisella seinällä. Sitten onneksi muistin etta eihän saldo siihen kahteen sataan riitäkään (tililla piti olla n. 50 e), ja satasen sain ulos ok. Huomenna pitää vaihtaa paikalliseksi taskusta kolme kymppiä ja kympin verran lateja. Yksi lati siis on n. 1,4 euroa mutta liti 30 senttiä. Pitää olla kaupassa (ja muuallakin) pää selvänä.

Tämä Filaretai on todella siisti nuorisohotelli. Tytöt vain kirmailee käytaviä pitkin ja huutelee Hello, hello! Rundalen reissulla kuulin suomalaisiakin, mutta täällä ei vielä ole vastaan tullut vaikka kyllähän niitä on. En kyllä mene heti moikkailemaan, on jännempi esittää vierasmaalaista ja kuunnella mitä ne muka ummikon kuullen puhelee. Tosin ihan tavallista juttua se Riiassa oli. Niin, yö taalla maksa 9,85 euroa eikä siihen kuulu aamupalaa. Mutta suihkut ja keittiö on tosi siistit. Ja siinä kuuden hengen dormissa olen nyt ainoa asukki.

Nyt taitaa tänne tulla muita konetta tarvitsevia, joten jatkan vaikka aamulla, jos saisin jo kuviakin tähän mukaan.

Ei kommentteja: