tiistai 30. syyskuuta 2008

Yömyöhällä

Nukahdin tuossa yhdeksän maissa, mutta heräilin jo kahden tunnin päästä. Tämä kone on iltaisin aika varattu, mutta nyt on taas hiljainen hetki. Ensiksikin ruuan hinnasta piti puhua. Ruokamyynti on siirtynyt Baltiassa jo kokonaan marketteihin ja niissä hintataso on jo aika lähellä Suomea. Rimi, Maxima ja Iki ovat paikallisia ketjuja, suomesta Riiassa on Stockman, mutta täällä Vilnassa ei vielä mitään. Muussa liiketoiminnassa pohjoismaista Suomi ja Norja ovat vahvimmin edustettuina. Riiassa ja Vilnassa näkyvät ainakin Neste, Nordea, Asko, Ramirent, Onninen, jne. Nokia näkyy ihmisten taskuissa. Ja Keskolla on kuulemma sopimuksia paikallisten ruokaketjujen kanssa. Norjalaisista kilpailee Nesteen kanssa Staatoil. Oikeastaan se mikä Baltiassa ja koko Itä-Euroopassa on vielä halpaa, on matkustus maata pitkin. Linja-autot, bussit ja junat ovat todella halpoja. Kaupungin bussilippu maksaa täällä kioskista ostettuna 33 s ja kuskilta 52 s euroina siis. Ja esim. neljän tunnin bussimatka Riiasta tänne Vilnaan on halvimmillaan alle 9 euroa.

Niin ja ruuasta vielä sen verran, että tukevimman hodarin täällä saa rautatieaseman vieressä sijaitsevasta kioskista. Otin tarjouksen hotdog + puolen litran pullo kokista (jonka vaihdoin kyllä Fantaan) yht. euroissa 1.70. Mutta ensimmäistä kertaa sain hodarin väliin makkaran lisäksi perunasalaattia ja keitettyjä herneitä. Housuille ja puluillehan niistä osa meni. Hyvä välipala on myös semmoiset katkaraputikut joita saa marketeista Tallinnassakin. Ei niissä paljon rapua taida olla mutta hyvältä maistuvat.

Niin ja se valtio valtiossa täälla onkin Uzupis eikä Uzumpis. Liian kiire oli lukiessa kylttiä.
Ja tässä nyt sittenkin niitä kirkkojen kuvia. Laitan niihin vain nimet, tyylisuunnat on kai barokkia, renessanssia, bysanttia, goottilaista tai sitten jotain muuta. Jos kiinnostaa, netistä löytyy kyllä tietoa. Niin, ja on lopussa muitakin rakennelmia.

Kaikkien Pyhien kirkko ulkoa.

Kaikkien Pyhien kirkko sisältä.

Pyhän Kasimirin kirkko ja jesuiittaluostari ulkoa.

Pyhän Kasimirin kirkko sisältä.

Pyhän Kolminaisuuden kirkon portti.

Pyhän Hengen ortodoksikirkko sisältä.

Munkit lähdössä vapaalle Pyhän Hengen ortodoksikirkosta.

Neitsyt Maariaa myydään Pyhän Teresan kirkon ja karmeliittaluostarin eteisessä.

Ottaisko pienen neitsyen vai vähän isomman?

Pyhän Nikolauksen ortodoksikirkko.

Katedraali, katolilaisten pääkirkko.

Pyhän Annan ja Bernardinon kirkot.

Bernardinon kirkko sisältä.

Vanha krusifiksi Bernardinon kirkon eteisessä.

Raatihuoneentori.

Näkymä Raatihuoneelta toiseen suuntaan.

Aamunkoiton portti.

Tykistölinnakkeita korjataan (varmaan EU-rahalla).

Vanhaa ja uutta Vilnaa Sereikiskiun puistosta nähtynä.

Vanhankaupungin sydäntä.

Kellotorni.

Ei kommentteja: